Viskas apie saulę ir soliariumus

Populiariausi mitai apie soliariumus paneigti – sužinokite tiesą


Soliariumas / 123rf.co

Turbūt nėra kitos srities, apipintos tokia gandų ir mitų gausybe, kaip soliariumai. Ypač pastaruoju metu, kai atsiranda tokių prieštaringų nuomonių apie jų poveikį sveikatai – vieni vis dar laikosi nuomonės, kad soliariumai (kaip ir saulė) nėra gerai sveikatai, o kiti, besiremdami naujausiais mokslininkų atradimais, teigia priešingai. Pateikiame pačius populiariausius mitus ir faktus apie soliarumus.

Mitas Nr. 1 – soliariumų ultravioletiniai spinduliai kitokie nei Saulės

Šis mitas yra paneigtas, ir yra įrodyta, jog ultravioletiniai spinduliai (UV) soliariumuose atitinka saulės spinduliuotę. Europos Sąjunga yra nustačiusi reglamentą, jog soliariumai negali naudoti lempų, kurių veiksmingoji energinė apšvieta viršija 0.3 W/m2.

0.3 W/m2 apšvietos lempų spinduliuotė atitinka arba yra silpnesnė nei tropikų regionų saulės skleidžiamos UV lygis prie ekvatoriaus vidurdienio metu. Ir žinoma, soliariume paprastai praleidžiame mažiau laiko nei degindamiesi paplūdimyje, tad UV kiekį gauname mažesnį.

Mitas Nr. 2 –  UV yra kenksmingi 

Šis mitas demonizuoja ne tik soliariumus, bet ir pačią Saulę. UV yra ne tik nekenksmingi (žinoma, būnant juose saikingai) – jie yra būtini organizmui siekiant pasigaminti gyvybiškai svarbų vitaminą D.

Buvo teigiama, kad odos vėžio atvejų daugėja, ir dėl to buvo kaltinami UV. Tačiau išsamūs moksliniai tyrimai paneigė šį mitą ir konstatavo, jog tikrų odos vėžio atvejų pastaruoju metu nepadaugėjo, tik pagerėjo ligų diagnostika, o tiesioginio ryšio tarp UV ir odos vėžio nėra.

Ultravioletiniai spinduliai (UV) soliariumuose atitinka saulės spinduliuotę.

Mitas Nr. 3 – deginimasis soliariume kenkia 

Pirmiausia, yra įvairių deginimosi būdų ir tikslų, būtent nuo kurių priklauso, ar tai padės, ar pakenks jūsų organizmui. Nesaikingas, itin dažnas ir ilgų seansų deginimasis soliariume tikrai jūsų sveikatai nepadės, bet taip pat kaip ir nesaikingas deginimasis saulėje.

Tačiau retas lankymasis 0.3 W/m2 apšvietos lempų soliariumuose ne tik nekenkia, tačiau jų metu oda gauna reikiamą kiekį UV, kurių dėka organizmas gaminasi gyvybiškai svarbų ir imunitetą stiprinantį D vitaminą – o jo trūksta daugiau nei pusei žmonių Šiaurinėse šalyse, tarp kurių ir Lietuva!

Mokslininkai jau yra atlikę eilę tyrimų, kurių metu įrodyta saikingo lankymosi soliariumuose nauda.„Shuterstock“ nuotr./ Mergina paplūdimyje

Mitas Nr. 4 – lankymasis soliariume didina odos vėžio riziką

Norvegijoje atliktas didžiausias ir išsamiausias soliariumų poveikio tyrimas, kuris buvo atliekamas daugiau nei 30 metų, konstatavo, jog tiesioginio ryšio tarp saikingo deginimosi soliariume ir odos vėžio – nėra. Net gi atvirkščiai – saikingas lankymasis soliariume sumažina melanomos riziką.

Mitas Nr. 5 – senos soliariumų lempos kenkia

Soliariumų lempos turi nustatytą darbo valandų kiekį, kurio metu UV skleidimas yra efektyviausias. Šiam valandų kiekiui pasibaigus, lempos šviečia ir toliau, tačiau nebesuteikia įdegio.

Ši skleidžiama šviesa yra visai nekenksminga, ir savo darbą soliariume atlikusios lempos gali būti naudojamos tiesiog patalpoms apšviesti. Žinoma, soliariumų studijos lempas visuomet keičia laiku tam, kad klientai gautų, ko atėję – įdegį.

0.3 W/m2 apšvietos lempų soliariumuose ne tik nekenkia, tačiau jų metu oda gauna reikiamą kiekį UV.

Faktas Nr. 1 – gaminasi vitaminas D 

Prie paplitusių mitų apie soliariumus, kad jų skleidžiami UV skiriasi nuo spinduliuojamų saulės (šį mitą jau paneigėme), galima išgirsti ir kad soliariumų lempų skleidžiami UV neskatina vitamino D gamybos.

Tai netiesa, nes, visų pirma, net ir ES reglamentuose nurodyta, kad soliariumų UV spinduliuotė atitinka saulės spinduliuotę, o būnant saulėje organizme gaminasi vitaminas D.

Šią informaciją dar sustiprino Vengrijos mokslininkų atlikti akredituoti bandymai, kurių metu jie įrodė, kad esant tam tikro stiprumo lempoms per 1,7 min deginimosi soliariume organizme vidutiniškai pasigamina 1000nm vitamino D.

Vadinasi, pakanka 3 minučių soliariume, kad gautume suaugusiems žmonėms rekomenduojamą 2000nm vitamino D normą.

Faktas Nr. 2 – soliariumai padeda gydyti odos ligas 

Nors gydytojai garsiai apie tai nekalba, bet ypač odos gydytojai rekomenduoja savo klientams saikingą deginimąsi soliariume, nes tai padeda gydyti įvairias odos ligas.

Ultravioletinės lempos, analogiškos soliariumų lempoms, yra naudojamos medicinoje gydant net ankstyvojo vėžio stadijas.

Soliariumų lempų pirmtakus išradęs Danijos gydytojas, mokslininkas Niels Ryber Finsen dar XX a. sukūrė UV lempas, siekdamas gydyti įvairias odos ligas. Už tai jis net gavo Nobelio premiją. Labiausiai nusipelnė šių lempų pagalba gydydamas odos tuberkuliozę.

Pakanka 3 minučių soliariume, kad gautume suaugusiems žmonėms rekomenduojamą 2000nm vitamino D normą.